Hoofdstuk 2

PROGRAMMA ONTWIKKELING & ONTPLOOIING

Binnen het programma Ontwikkeling & Ontplooiing creëren we een inspirerende omgeving om informeel leren te stimuleren. In dit hoofdstuk benoemen we de hoogtepunten uit dit programma in 2018.

Creatieve Universiteit Alkmaar

Het project Stadsambassade Alkmaar werd doorontwikkeld tot Creatieve Universiteit Alkmaar (CUA). Onder de naam Stadsambassade organiseerden wij als bottom-up initiatief in 2017 en voorjaar 2018 verschillende workshops voor en door ondernemers. De onderwerpen waren onder andere: duurzaam ondernemen, fondsenwerving, sponsoring en crowdfunding, facebookmarketing en organisatie van evenementen. Onder de deelnemers waren ook veel niet-ondernemers. Maatschappelijke en culturele instellingen, leidinggevenden en specialisten bleken ook een grote behoefte te hebben aan praktische kennis en handige netwerken in de buurt. Het doel werd het bouwen van een leernetwerk waarin creatieve ondernemers en vertegenwoordigers van allerlei organisaties hun ideeën, kennis en vaardigheden konden delen. Zo konden we een bijdrage leveren aan de resultaten van al deze organisaties samen. Daarom pasten we de koers in voorjaar 2018 aan. Met Artiance Centrum voor de Kunsten en Het Nieuwe Warenhuis gingen we een samenwerking aan. Samen ontwikkelden we een breder aanbod. Dat aanbod is ook geschikt voor de eigen specialisten binnen de organisaties. Het resultaat is een serie van acht workshops en vijf inspirerende colleges.


Creatieve Universiteit Alkmaar is te vinden via www.creatieveuniversiteitalkmaar.nl

Legomiddagen Alkmaar Centrum en Heerhugowaard

Om kinderen in aanraking te brengen met programmeren, organiseerde de bibliotheek een legomiddag. 100 kinderen (en hun ouders en grootouders) namen de bibliotheek in Alkmaar Centrum over. Zij gingen aan de gang met Duplo Steampark, Boost, WeDo 1.0 en WeDo 2.0, Mindstorms en Story Starter. We herhaalden met succes dit evenement in de bibliotheek in Heerhugowaard.

Ballonproject CoderDojo

Woensdag 30 augustus was een belangrijke dag voor de Ninja’s van CoderDojo Kennemerwaard. Zij sleutelden in teamverband aan het ontwerp van de Ballon-Express. Het resultaat: een complex systeem vol moderne elektronica en software. Een drone liet de ballonnen met testapparatuur op. Met de testresultaten hebben de Ninja’s veel informatie verzameld voor de Ballon-Express. CoderDojo Kennemerwaard is trots op deze jongeren, die een jaar lang met hun mentor aan het project hebben gewerkt.

Opening PrutsHub Heerhugowaard

In Bibliotheek Heerhugowaard werd op 21 november in aanwezigheid van kinderen en volwassenen de PrutsHub feestelijk geopend. In de PrutsHub laten we zien wat we in huis hebben op het gebied van digitale geletterdheid en 21e-eeuwse vaardigheden. Het is een plek waar het niet stil hoeft te zijn en waar nieuwe dingen worden ontdekt. Er worden vragen gesteld en contacten gelegd. Veel kinderen en hun ouders hebben de weg naar de PrutsHub inmiddels gevonden.

BiebStart

In Heerhugowaard, Castricum en Alkmaar Centrum organiseerden we, samen met lokale partners, bijna wekelijks succesvolle BiebStart-ochtenden. Ouders met jonge kinderen tot 4 jaar waren van harte welkom. Uitgangspunt van BiebStart was ‘ontdekkend leren’. Daarbij hielden we rekening met alle ontwikkelingsgebieden van de kinderen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld motoriek, zintuigen en emotionele ontwikkeling. Natuurlijk werd er altijd een passend verhaal voorgelezen. De ouders kregen informatie over allerlei aspecten van taal- en ontwikkelingsstimulering, en digitale ontwikkelingen. Kinderen hadden de gelegenheid om samen te spelen. De ouders konden onderling ervaringen uitwisselen.


Op de Facebookpagina van BiebStart waren alle activiteiten te volgen: BiebStart

Smakelijk Oudorp

In november heeft het team van Bibliotheek Oudorp, in aansluiting op ‘Nederland Leest’, een aantal activiteiten bedacht rondom het thema voeding. Het resultaat was een actiemaand met de titel: Smakelijk Oudorp! Om goed aan te sluiten op de belangstelling van de inwoners, werkten we nauw samen met de afdeling Marketing. We maakten gebruik van Mosaic. Deze database geeft inzicht in de omvang en interesse van de huidige en potentiële publieksgroepen in het werkgebied. Met deze kennis is er een gevarieerd programma samengesteld. Dit varieerde van een workshop kindertraktaties maken tot aan een presentatie over het belang van goede voeding. Sluitstuk was de eerste editie van Heel Oudorp bakt! In samenwerking met de winkeliers van Winkelcentrum Oudorp organiseerden we een taartenbakwedstrijd. Alle baksels zijn geproefd en beoordeeld door een deskundige jury. Na de prijsuitreiking zijn de taarten verkocht aan de bezoekers van dit smakelijke evenement. De opbrengst was bestemd voor Vereniging Oudorp steunt Kika!

Human Library

In 2017 organiseerde Europe Direct en Bibliotheek Kennemerwaard voor de eerste keer een Human Library. De positieve reacties smaakten naar meer: in 2018 vonden vier nieuwe edities plaats. Op 16 juni zaten 33 levende boeken in Bergen, Castricum en Heiloo tegelijk klaar. Zij voerden circa 170 intieme, ontroerende, verhelderende en bijzondere gesprekken. Daarin stonden vooroordelen, buitensluiting, stigmatisering, discriminatie en stereotypering centraal. Op 15 december werkten 21 levende boeken mee aan de tweede editie in Alkmaar. De bezoekersaantallen vielen, waarschijnlijk door de kou, wat tegen ten opzichte van vorig jaar. Desalniettemin zijn er 76 mooie gesprekken gevoerd. De groep levende boeken en vrijwilligers vormt een hechte community van ruim 100 personen. Het evenement heeft veel aandacht gekregen in de geprinte en digitale media. De bezoekers beoordeelden Human Library Kennemerwaard gemiddeld met een 9!


Human Library is te vinden op Facebook: HumanLibraryKennemerwaard

Europa Actueel

Sinds 2017 worden in Bibliotheek Kennemerwaard onder de noemer ‘Europa-Actueel’ lezingen georganiseerd op de zondagmiddag. De lezingen, die steeds op zondagmiddag plaatsvinden, gaan over trending Europese topics en worden georganiseerd in samenwerking met Europe Direct Noord-Holland Noord en NEIOS. Europese onderwerpen die de wereld en Nederland bezighouden worden tijdens deze middagen op toegankelijke wijze toegelicht door specialisten uit onderwijs, politiek en wetenschap. NEIOS adviseert als medeorganisator inhoudelijk over de onderwerpen. Gemiddeld kunnen de Europa Actueel-lezingen rekenen op 65 bezoekers per keer, waaronder ook middelbare scholieren.

In 2018 gingen de lezingen onder andere over de Brexit, over Macron en Merkel aan de knoppen, Poetin en nationalisme in Oost-Europa. De lezingen die in Alkmaar werden ontwikkeld, zijn ook uitgerold naar andere Europe Direct-locaties in Nederland.


Meer hierover is te vinden op de website www.europainnoordholland.nl

"Het publiek gaat stevig met elkaar in discussie! #EuropaActueel2018 @BiebKennemerwrd"
Europa n NH-N

Joost Zwagerman Lezing

18 november is de geboortedag van Joost Zwagerman. In 2018 eerden wij voor het eerst zijn nalatenschap met een bijzonder evenement. Jaarlijks vragen we grote namen uit wetenschap, kunst of literatuur om een brug te slaan naar de literatuur. Dit gebeurt op initiatief van Bibliotheek Kennemerwaard, het Stedelijk Museum Alkmaar en TAQA Theater de Vest/Grote Kerk. Sir Simon Schama beet de spits in 2018 af. Voor een uitverkochte grote zaal sprak Schama over geëngageerde kunst in duistere tijden. Drs. Robert Dijkgraaf, zangeres Maartje Meijer en schrijfster Jessica Durlacher maakten de avond verder mogelijk. Ook werd de eerste Joost Zwagerman Essay Prijs uitgereikt. Voor dit evenement werkten de pleinpartners intensief samen met de erven van Joost Zwagerman, de Arbeiderspers en de Volkskrant. Naast veel lokale bezoekers van het evenement, reisden er ook veel mensen van elders uit Nederland naar Alkmaar af.

Dag & Dauw

Dag & Dauw is een project waarin acht tot twaalf oudere inwoners een programmateam vormen. Zij krijgen begeleiding van medewerkers van de bibliotheek en Artiance. In voor- en najaar, in specifieke wijken van Alkmaar, organiseren zij voor andere senioren een interactief, cultureel programma. Het gaat om 10 tot 12 activiteiten. Het doel is zowel vitale als minder mobiele senioren de kans te geven nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe dingen te leren. Dit gebeurt door middel van afwisselende, laagdrempelige culturele activiteiten. De bibliotheek werkt intensief samen met diverse inhoudelijke en locatiepartners, zoals Alkcare, Wijkcentrum de Oever, Zorgcirkel, Stichting NiKo en vele anderen.

In 2018 waren drie programmateams actief in Alkmaarse wijken en werden er twee opgezet. In 2019 zal in ieder geval ook Dag & Dauw Graft/De Rijp aan de slag gaan.


Meer informatie is te vinden op www.dagendauwagenda.nl

Ontdekplekken voor kinderen

In 2018 ontwikkelde de bibliotheek nieuwe informatieve activiteiten voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Het gaat om activiteiten om zelf te ontdekken, onderzoeken en spelend te leren. In verschillende vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard vonden activiteiten plaats over onder andere kunst, muziek, programmeren en archeologie.