Hoofdstuk 1

HIGHLIGHTS

Lezen is een belangrijke basisvaardigheid. Reden waarom onze bibliotheek er op verschillende momenten in het jaar extra aandacht voor vraagt.

Nationale Voorleesdagen

24 januari tot en met 3 februari

Ssst de Tijger slaapt

Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen en draagt bij aan het ontwikkelen van hun woordenschat. Daarnaast is voorlezen aan je (klein)kind ook heel gezellig. Reden genoeg om dit ieder jaar te ‘vieren’ tijdens de Nationale Voorleesdagen. De feestelijke dagen stonden in het teken van voorlezen, en prentenboeken voor peuters en kleuters. Het prentenboek van het jaar 2018, 'Ssst de Tijger slaapt', stond tijdens deze dagen centraal. Er waren veel activiteiten, zoals een succesvolle inspiratieavond voor 35 pedagogisch medewerkers uit de kinderopvang.

"Een bieb vol kinders en ....Stt! Een slapende tijger! Feestje @BiebKennemerwrd"
– Tanja de Reus

Kinderboekenweek

3 tot en met 14 oktober

Vriendschap

De Kinderboekenweek 2018 stond in het thema van vriendschap. Tijdens dit tien dagen durende evenement waren er in alle vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard activiteiten rond het kinderboek.

Nederland Leest: Voeding

1 tot en met 30 november

Je bent wat je leest

Het thema van Nederland Leest 2018 was voeding, omdat wij zijn wat we eten. Leden en bezoekers van de bibliotheek kregen het boekje 'Je bent wat je leest' cadeau. Rond het thema zijn verschillende activiteiten georganiseerd. Ook grepen we de themaweek aan om het contact met de klanten te versterken. 750 leden die ongeveer een jaar niet in de bibliotheek waren geweest, kregen een ansichtkaart met de tekst ‘We missen je’ en de uitnodiging om het boekje op te halen in de bibliotheek. Een klein deel van de aangeschreven leden heeft het boekje opgehaald.

Medewerker vertelt aan klant dat zij 8 boeken in haar handen heeft maar dat ze er tegenwoordig 10 kan lenen en ook nog eens voor 4 weken. Klant zegt: ‘ben ik in de hemel?’

Scoor een Boek!

In samenwerking met voetbalclub AZ verbond de bibliotheek, met het leesproject ‘Scoor een Boek!’, de populairste sport van de wereld aan lezen. Het doel was om leerlingen van groep 6 te stimuleren om met plezier te (blijven) lezen. In twee maanden tijd gingen 3.000 leerlingen uit groep 6 zo veel mogelijk boeken lezen in de klas. De kinderen zaten op verschillende basisscholen binnen het werkgebied van de bibliotheek. Via videoboodschappen moedigde Stijn Wuytens van AZ ze aan. De aftrap vond plaats door middel van een filmpje. Daarnaast vond er ook een experience middag plaats vol leuke sportactiviteiten. Behalve scoren in de klas, konden de kinderen ook thuis scoren door middel van het plakken van voetbalstickers.

"Het was echt prachtig en inspirerend! Blij dat ik erbij kon zijn"