Programma Educatie
Hoofdstuk 3
Het Educatieprogramma van Bibliotheek Kennemerwaard heeft een groot educatieaanbod voor onderwijs en opvang. Doel is het plezier in lezen bij kinderen te vergroten en ze daarnaast de nodige vaardigheden te leren die essentieel zijn voor volledige deelname aan de maatschappij. Dat begint al op jonge leeftijd, omdat je er je hele leven profijt van hebt, als je vroeg in aanraking komt met taal, lezen en de moderne vaardigheden van de 21e eeuw. Ons aanbod omvat een breed scala aan activiteiten, gericht op taalontwikkeling, leesplezier en digitale vaardigheden. Soms vanuit één van deze drie onderwerpen en soms door ze te combineren.
Daarnaast werken we vanuit het ABC Huis aan een combinatie van Kunst & Cultuur en Taal & Lezen, waarbij het verhaal centraal staat. Dit aanbod is er zowel voor kinderen als voor docenten en pedagogisch medewerkers van de betrokken instellingen. Ons doel is niet alleen om mogelijkheden tot ontwikkeling te bieden, maar ook om een cultuur te creëren waarin samen leren, creëren en het benutten van elkaars expertise gestimuleerd worden.
Ook in 2023 waren er weer diverse mooie en noemenswaardige activiteiten binnen het programma Educatie, zowel in de kinderopvang als in het primair en voortgezet onderwijs. Hieronder lichten we er graag aantal uit.
Educatie in de kinderopvang
BoekStart in de Kinderopvang
De bibliotheek heeft negen BoekStartconsulenten die actief zijn op verschillende kinderopvanglocaties en binnen diverse projecten. Het afgelopen jaar lag onze focus voornamelijk op het verdiepen en verankeren van BoekStart in de kinderopvang. In 2023 zijn er enkele nieuwe kinderopvanglocaties bijgekomen waarmee we structureel samenwerken. Dit dankzij de gemeentelijke fusie tussen Heerhugowaard en Langedijk én de beschikking over de masterplansubsidie. De eerste twee jaar op een nieuwe locatie gebruiken we om een stevige basis te leggen. Samen met de kinderopvang creëren we een stimulerende leesomgeving, geven we advies over het beheren van de boekencollectie en schaffen we nieuwe materialen aan. Op elke deelnemende locatie leiden we een pedagogisch medewerker op tot Voorleescoördinator, die tevens het aanspreekpunt is voor de BoekStartconsulent. Daarna volgen alle pedagogisch medewerkers op die locatie de training Interactief Voorlezen. We stellen een voorleesplan op, inclusief een jaarlijks werkplan met de prioriteiten voor dat jaar, die als leidraad dienen voor onze activiteiten.
Alle kinderen op een BoekStartlocatie krijgen een gratis bibliotheekabonnement. Bovendien betrekken we de ouders actief bij het belang van voorlezen. Om de twee jaar wordt de nationale monitor uitgevoerd, als basis voor onze werkplannen. De BoekStartconsulenten bezoeken regelmatig de locaties, waar ze veel nadruk leggen op het geven van het goede voorbeeld, bijvoorbeeld door het organiseren van voorleesmomenten. We besteden speciale aandacht aan het voorlezen aan baby's. Dit wordt geleidelijk overgenomen door de pedagogisch medewerkers van de locatie zelf, waardoor de consulenten ruimte krijgen voor verdere verdieping en uitbreiding van hun taken.
Naast de leesconsulenten bij BoekStart in de Kinderopvang, zijn er ook drie BoekStartcoaches actief op de consultatiebureaus. Ook hier gaan de boekstartcoaches met de ouders in gesprek over taal en lezen en verwijzen ze ouders door naar de bibliotheek en de activiteiten in de vestigingen.
In vogelvlucht
De hightlights uit de Kinderopvang (BoekStart) in 2023
Talkshow Beterlezen.nu voor de kinderopvang en groep 1-3
Op 28 september werd de talkshow Beterlezen.nu gehouden in de bibliotheek in De Mare. Georganiseerd door medewerkers van Bibliotheek Kennemerwaard, samen met Het ABC en Onderwijsversterkers. De talkshow was deze keer gericht op kinderopvang en de groepen 1 tot en met 3 van het primair onderwijs. Onderwerp was ‘een vliegende start’ en ‘de doorgaande lijn van 0 - 7’. Collega Rian Koopman was vanuit het team 0- tot 6-jarigen bij de organisatie betrokken en zat in het panel bij de doorgaande lijn. En onze consulent Joyce Druiven ging in gesprek over de vliegende start. Het was een groot succes, met 35 deelnemers in de zaal en negentig mensen die online meekeken.
Hier is een greep uit de vragen die aan de orde kwamen tijdens de talkshow: Wil je kinderen al vanaf het prille begin in hun leesontwikkeling stimuleren? Ben je op zoek naar inspiratie en praktische ideeën? En ben je benieuwd hoe je succesvol kunt samenwerken met ouders en andere mensen om het kind heen?
Terugkijken kan:
BoekStartdag
Op 3 juni was de landelijke BoekStartdag. De gelegenheid voor jonge ouders en hun baby om kennis te maken met de bibliotheek en met BoekStart. Bibliotheek Kennemerwaard organiseerde op vier plekken verschillende workshops, passend bij de leeftijd van de kinderen. Fleur van Uhm van By Fleur verzorgde een BabyBootcamp in Heerhugowaard en Castricum. Ze zette de ouders aan om samen met hun kinderen te bewegen. Het was een vrolijke ochtend! Danielle de Ruyter van Spelenderwijs Muziek maakte muziek en zong liedjes tijdens de workshop Muziek op Schoot in de bibliotheek in Alkmaar Centrum en De Mare.
Muziek op Schoot staat voor de intimiteit tussen ouder en kind. Samen spelletjes doen op schoot, zingen, spelen en muziek maken. In de les hoor je liedjes die je waarschijnlijk bekend voorkomen maar leer je ook veel nieuwe liedjes en krijg je inspiratie om thuis verder aan de slag te gaan. Zowel ouders als kinderen beleefden veel plezier aan de workshops en ouders gaven aan dat het fijn was om op deze manier even samen bezig te zijn.
Toch was de opkomst lager dan normaal. We vermoeden dat dit te maken had met de aanvangstijden die misschien onhandig uitkwamen voor de slaapjes van de kinderen. Vooral voor de activiteiten om 11.00 uur en 13.30 uur waren er weinig aanmeldingen. Hier gaan we in de toekomst meer rekening mee houden.
Bibliotheek Alkmaar Centrum
11
Bibliotheek Alkmaar De Mare
5
Bibliotheek Heerhugowaard
24
Bibliotheek Castricum
2
Samenwerking GGD Hollands Noorden en Bibliotheek Kennemerwaard
Op maandag 24 april ondertekenden Nellie Ossebaar van Jeugdgezondheidszorg GGD Hollands Noorden en Jan Kaldenbach van Bibliotheek Kennemerwaard de officiële samenwerkingsovereenkomst voor het project BoekStartcoach.
De samenwerking rond dit project tussen Bibliotheek Kennemerwaard en GGD HN startte in 2019 op één consultatiebureau. Inmiddels zijn BoekStartcoaches actief op zeven consultatiebureaus in de gemeenten Alkmaar, Bergen en Dijk en Waard. Deze samenwerking tussen GGD Hollands Noorden en Bibliotheek Kennemerwaard wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten en maakt deel uit van de preventieve aanpak laaggeletterdheid. De aansluiting van de zevende locatie, na de fusie met Langedijk, was een mooie gelegenheid om de samenwerking officieel te maken.
BoekStart in de Kinderopvang cijfers
Gemeente Alkmaar

Totaal aantal kinderdagverblijven
55

Kinderdagverblijven met BoekStart
11

Aantal kinderen die met BoekStart bereikt zijn
892

Stichtingen die deelnemen aan BoekStart
Rollebol kindercentra, Forte kinderopvang in de Rijp, Blosse
3
Gemeente Bergen

Totaal aantal kinderdagverblijven
11

Kinderdagverblijven met BoekStart
8

Aantal kinderen die met BoekStart bereikt zijn
351

Stichtingen die deelnemen aan BoekStart
Forte kinderopvang en Blosse
3
Gemeente Castricum

Totaal aantal kinderdagverblijven
22

Kinderdagverblijven met BoekStart
11

Aantal kinderen die met BoekStart bereikt zijn
471

Stichtingen die deelnemen aan BoekStart
Forte kinderopvang
1
Gemeente Dijk en Waard

Totaal aantal kinderdagverblijven
44

Kinderdagverblijven met BoekStart
30

Aantal kinderen die met BoekStart bereikt zijn
1570

Stichtingen die deelnemen aan BoekStart
Forte kinderopvang, Blosse, Kinderopvang Babbels, ’t Schelpje en Allente
5
Stichtingen die deelnemen aan BoekStart
Blosse, Forte kinderopvang, Kinderopvang Babbels, Rollebol kindercentra, Villa Kakelbont, ‘t Schelpje en Allente
6
Bron aantal KDV in de gemeentes: landelijk register kinderopvang
Educatie in het Primair onderwijs
Ons educatieve aanbod voor het primair- of basisonderwijs bestaat uit drie hoofdonderdelen: De Bibliotheek op school (dBos), losse activiteiten en projecten, en bijscholing voor leerkrachten.
De Bibliotheek op school is een beproefd concept dat kan bogen op een langdurige samenwerking tussen basisscholen, bibliotheken en gemeenten. Binnen dBos streven we naar aantoonbare verbetering van de leerresultaten op het gebied van lees- en taalvaardigheid, evenals informatie- en mediageletterdheid. Daarbij richten we ons met een aantal trajecten op een doorgaande leeslijn in de voorschoolse opvang en de onderbouw van het primair onderwijs.
Het tweede onderdeel van ons educatieve aanbod voor het basisonderwijs omvat losse activiteiten en projecten die scholen en buitenschoolse instellingen per activiteit of project kunnen aanvragen. Deze activiteiten variëren van kennismakingslessen programmeren tot bibliotheekbezoeken tijdens de Kinderboekenweek, en van deelname aan Scoor een Boek! tot het op school invoeren van het project Level Up! over bewust gamen.
Als derde onderdeel van het educatieve aanbod voor het basisonderwijs bieden we bijscholing aan voor leerkrachten binnen ons Kennemerwaard College. Hier kunnen leerkrachten onder andere de opleiding Open Boek volgen om leescoördinator te worden. Of deelnemen aan een traject over Digital Storytelling: hoe vertel je verhalen met behulp van digitale media? Daarnaast ondersteunen we scholen bij het actualiseren van de schoolbibliotheek en bij het ontwikkelen van beleid op het gebied van digitale geletterdheid.
Dankzij de Masterplan-subsidie voor het schooljaar 2023/2024 is het aantal deelnemende scholen uitgebreid in 2023. De Masterplan-subsidie is een impulsregeling voor basisvaardigheden. Zes basisscholen zijn aangesloten met deze en daarnaast sloten nog twee scholen aan, waarvan één met een NPO subsidie. In totaal bedienen we nu 54 locaties. Hiervoor hebben we in 2023 drie nieuwe collega’s aangenomen. De Bibliotheek op school is een structurele (jarenlange) samenwerking die een school aangaat met de bibliotheek.
In vogelvlucht
De highlights uit het primair onderwijs 2023
Scoor een Boek! – 13 maart tot 19 april
1 op de 10 kinderen in Nederland kampt met taal- en leesproblemen. Goed leren lezen is voor opgroeiende kinderen dan ook van groot belang. Maar hoe maak je kinderen enthousiast om (veel) te lezen? Daar draait het om in het sportieve leesproject Scoor een Boek! Dit is al jaren een mooie samenwerking met voetbalclub AZ, waarbij lezen en voetbal een gouden combinatie blijken te vormen. Scoor een Boek! Is er speciaal voor de groepen 4 en 5 van het basisonderwijs. Dit jaar betrokken we ook andere balsporten dan voetbal bij het project, want... , de beroemde AZ mascottes Herry en Berry probeerden iets nieuws. Herry en Berry hoorden kinderen vertellen over zoveel andere sporten, vertellen dat zij zelf ook wel eens wilden weten wat er allemaal voor leuks te beleven is.
De leerlingen zijn ook dit jaar weer met veel plezier boeken gaan scoren. Samen hebben zij ontzettend veel gelezen en gepraat over boeken en verhalen. Naast het leesplezier, vergroten kinderen zo ook hun kansen op een succesvolle taalontwikkeling en toekomst.
Scholen uit de gemeente Alkmaar, Bergen, Castricum en Dijk en Waard deden mee met ruim 1200 leerlingen. Leerkrachten gaven onder andere enthousiast terug dat door het project het lezen weer extra goed op de kaart staat in de groepen!

Aantal deelnemers
1200
Doorontwikkeling Mukkie naar MediaStart
De eerder ontwikkelde Mukkie boekenleggers hebben ons doen inzien dat er meer nodig is om professionals en ouders te bereiken. De Mukkie boekenlegger blijft echter een mooi inzetbare tool. Daarom hebben we een activiteit bedacht om ouders (en professionals) voor te doen hoe je de inhoud van de boekenlegger in kunt zetten. Een consulent van de bibliotheek heeft in de bibliotheek van Heerhugowaard kinderen voorgelezen samen met ouders. De activiteit die op de Mukkie-boekenlegger staat is gezamenlijk uitgevoerd. Naderhand konden ouders terecht met vragen over mediaopvoeding. Het was een goed testmoment en het leerde ons dat dit in onderwijsinstituut nog beter tot zijn recht komt. De leerlingen kunnen dan immers terug naar hun klas en de ouders blijven achter om met elkaar en de consulent te praten over mediaopvoeding al dan niet met behulp van gespreksstarters.
We hebben via het Taalhuis een subsidie kunnen gebruiken. Op 8 verschillende scholen zijn kleuters interactief voorgelezen uit Heb jij misschien Olifant gezien? Dit boek is ook te gebruiken als digitale prentenboek. Alle deelnemende ouders hebben het prentenboek mee naar huis gekregen, er is veel gesproken over media, het belang van voorlezen (ook in eigen taal).
Minecraft
Tijdens de Kinderboekenweek hebben we een les ontwikkeld om in Minecraft Education een duurzaam huis te bouwen. De les werd voor het eerst aangeboden op het Kompas in Alkmaar en omdat het zo’n succes was, is deze activiteit later op verschillende plekken herhaald. Leerlingen zochten tijdens de les informatie over duurzaam wonen. De consulent had verschillende boeken over dit onderwerp meegenomen en bedacht samen met de leerlingen waar een duurzaam huis uit kan bestaan. De leerlingen hebben een schets gemaakt en mochten daarna in Minecraft Education een huis bouwen op een onbewoond eiland. Hierbij was het aan de leerlingen om oplossingen te bedenken over voedsel, stromend water en elektriciteit. Door een classroom te maken in Minecraft konden de leerlingen bij elkaar kijken en hebben ze samen een wereld gebouwd. Wat een enthousiasme van de leerlingen maar ook van de leerkrachten, leverde dit op! De leerkrachten en leerlingen waren zo geïnteresseerd en gemotiveerd, dat er nu een workshopreeks van drie lessen staat gepland.
Level Up! lessen
Het vijfdelige lesprogramma van Level Up! (een programma rondom bewust gamen) met opdrachten voor kinderen én docenten, werd door verschillende leerkrachten als intensief ervaren. Daarom hebben we het programma in 2023 efficiënter gemaakt.
Level Up! bestaat nu uit vier krachtige lessen, waarbij de lestijd optimaal benut wordt zonder inhoudelijke concessies. Er is een ademhalingsoefening toegevoegd aan de les over balans en er is een spelelement opgenomen op de poster. In samenwerking met AZ en professionals hebben we alle video’s en printmaterialen (werkboek, poster en informatieflyer) vernieuwd. Na elke Level Up!-les krijgen leerlingen een boeiende opdracht voor op de poster in de klas. Die leiden samen tot de code voor het openen van een mysterieuze doos in de klas waar voor iedereen een Level Up!-sleutelhanger in blijkt te zitten. Leerlingen krijgen ook een stimulerende thuisopdracht mee. Zo blijven de onderwerpen ook thuis, waar kinderen vaak bezig zijn met gamen en online media, springlevend en bespreekbaar.
Aantal groepen deelgenomen aan Level Up!
50
Webinar Koen Schobbers
Auteur Koen Schobbers van het boek Mijn gamende Kind verzorgde op 29 december een webinar voor ouders en professionals in het basisonderwijs. Deze webinar hoort bij Level Up! als onderdeel van het hoofdstuk Ouderbetrokkenheid.
Koen Schobbers leerde ons onder meer om onderscheid te maken tussen interessevragen en kennisvragen als het gaat om je (gamende) kind. Interessevragen zijn bijvoorbeeld: Wat heb je gespeeld, hoe ging het, waardoor voel je je nu zo, enzovoort. En een voorbeeld van kennisvraag is: Welke ICON spelers heb jij in je team? Het verschil is dat interessevragen vooral het doel hebben om meer te weten te komen over je kind, terwijl kennisvragen laten zien dat je ook inhoudelijk geïnteresseerd bent in waar het kind mee bezig is. Als beide vragen gesteld kunnen worden, pas dan is er ruimte voor het samen komen tot een consensus en consequentie.
Doel is de band met je kind te versterken en het daardoor beter te begeleiden bij het aanbrengen van balans in het dagelijks leven. Komend jaar komt Koen Schobbers zeer waarschijnlijk twee keer een webinar verzorgen. Zijn input sluit haarfijn aan bij onze boodschap van Level Up!: Zorg dat je in balans blijft!
Aantal deelnemers webinar
41
Next Level
In 2023 is een start gemaakt met de ontwikkeling van Next Level. Een les die bedoeld is om de geleerde lesstof van Level Up! na een jaar nogmaals onder de aandacht te brengen.
Daarmee is er toch weer een les vijf toegevoegd aan het programma, maar dan met een andere invulling en met in eerste instantie groep 8 als doelgroep. Speciaal hiervoor bedachten we samen met Escaperoom Avonturium het bordspel Next Level. We kozen bewust voor een spelvorm, zodat kinderen interactief bezig zijn, samenwerken en overleggen. Dit met als doel leerlingen bewust en verantwoord om te laten gaan met gaming. De opdracht was: "Zorg ervoor dat jouw e-sporter in balans blijft, zowel mentaal als fysiek, om de ultieme overwinning te behalen”. Het spel neemt je mee op een razend spannend avontuur, waarbij elke zet cruciaal is.
Het spel is voor de eerste keer getest op 1 december 2023 en de testgroep was erg enthousiast over het voorlopige spel. De feedback die hieruit voortkwam, is meegenomen in de verdere ontwikkeling.
Revanche!
Revanche! is een programma om leesplezier en leesmotivatie bij de leerlingen te vergroten door lezen te koppelen aan een escapespel. Hierdoor lezen de leerlingen het boek meer gemotiveerd, omdat aanwijzingen uit het boek nodig zijn voor het oplossen van het escapespel. In het voortgezet onderwijs zijn al drie succesvolle escapespellen in omloop. Daarom kregen we in 2023 ook subsidie vanuit de gemeente Alkmaar om twee escapespellen voor het primair onderwijs te ontwikkelingen. En met veel plezier delen we hier nu de zeer succesvolle ontwikkeling van de twee escapespellen “Naar het Noorden” en “De jongen die met een walvis zwom” in samenwerking met Escaperoom Avonturium (voorheen Egmond).
Onze samenwerking met Escaperoom Avonturium resulteerde in hoogwaardige spellen die de nieuwsgierigheid van leerlingen aanwakkerden en zorgden voor een positieve leeservaring.
De spellen hebben een waardevolle bijdrage geleverd aan het leesplezier binnen Alkmaarse scholen in 2023 en dat is mede te danken aan de gemeentelijke subsidie.
In 2023 is het ons gelukt om negen verschillende groepen te betrekken bij het escapespel Revanche!. Deze succesvolle uitvoering heeft ons de mogelijkheid geboden om Revanche! op te nemen in ons reguliere aanbod voor 2024.
Deelgenomen Alkmaarse scholen (met meerdere groepen)
Burijn
Durf Elgerweg
Fontein
Cocon
Lispeltuut
Dylan, groep 8 van de Fontein
Ik heb door het samenwerken mijn klasgenoten beter leren kennen.
Zijn klasgenote zei
Doordat ik wist dat ik een spel ging spelen, heb ik beter opgelet tijdens het lezen.
Samenwerking IPABO
In onze samenwerking met de IPABO in Alkmaar hebben wij in 2023 gastcolleges verzorgd voor vijf groepen eerstejaars studenten. De studenten kregen informatie over de Bibliotheek op school naast praktische suggesties en boekentips. De studenten gaven aan de boeken te willen inzetten op hun stageschool.
De studenten van de minor Leesplezier hebben een excursie gehad naar Bibliotheek Kennemerwaard locatie Alkmaar Centrum. Tijdens deze excursie spraken we onder andere over de Bibliotheek op school, de inzet van rijke teksten en kregen de studenten opdrachten waarbij ze gebruik maakten van de bibliotheekcollectie.
Workshop Rijke Teksten
Op een aantal scholen in de gemeente Castricum hebben we de workshop Rijke Teksten gratis kunnen aanbieden dankzij de NPO subsidie.
Rijke Teksten zijn authentieke teksten over levensechte herkenbare thema’s, met een duidelijke structuur, origineel taalgebruik en een gevarieerde woordenschat.
Tijdens deze workshop kijken we naar het waarom van rijke teksten, hoe je de taalontwikkeling stimuleert, wat rijke teksten zijn, hoe je ze herkent en op welke momenten je ze kunt inzetten.
Inhoudelijk sterk, praktisch toepasbaar!
Leuk de praktijkvormen waarmee we aan de slag kunnen.
Belang van rijke teksten goed duidelijk gemaakt.
Fijn om zelf te ervaren en mee te doen met uitwisselopdrachten zoals zien/denken/vragen.
Activiteiten op de Buitenschoolse Opvang van Rollebol
Met subsidie van de gemeente Alkmaar hebben we een serie activiteiten aangeboden op de BSO’s van Rollebol en Klein Alkmaar. Dit zijn grote kinderopvangorganisaties waar kinderen na schooltijd worden opgevangen, vaak van verschillende scholen. Omdat ze al een dag les hebben gehad, wordt vooral gezocht naar ontspanning in de vorm van bijvoorbeeld sport, spel, yogalessen en tuintjes. Hoe mooi is het om daar ook ontspannen activiteiten met fijne boeken aan toe te voegen? Met lego hebben we scenes uit boeken nagebouwd en we maakten raps, gedichten en liedjes.
Vooralsnog zien we een win-win-win-situatie met winst voor zowel de kinderen en de ouders als de leidsters.
Wat geweldig dat de bibliotheek dat doet!
Prutsen met IKC Het Mozaïek
In de zomervakantie kwam een BSO-groep van IKC Het Mozaïek op bezoek in Bibliotheek Langedijk. De kinderen prutsten erop los met Hubelino, Ozobots, robotmuizen en Turing Tumble. Aan het eind van het bezoek zochten ze allemaal een jeugdboek uit om te lezen in de vakantie, en om lekker aan de slag te gaan met Vakantielezen.
De Bibliotheek op school cijfers
gemeente Alkmaar
gemeente Bergen
Aantal bassischolen
51
Scholen
24
Waarvan met de bibliotheek op school
3951
Bereik van leerlingen
Stichtingen die deelnemen aan dBos
SAKS, Ronduit, Tabijn, Blosse en ISOB
Aantal bassischolen
15
Scholen
8
Waarvan met de bibliotheek op school
1094
Bereik van leerlingen
Stichtingen die deelnemen aan dBos
SAKS, ISOB, Tabijn en Blosse
gemeente Castricum
gemeente Dijk en Waard
Aantal bassischolen
11
Scholen
5
Waarvan met de bibliotheek op school
1428
Bereik van leerlingen
Stichtingen die deelnemen aan dBos
Tabijn en Blosse
Aantal bassischolen
27
Scholen
17
Waarvan met de bibliotheek op school
5051
Bereik van leerlingen
Stichtingen die deelnemen aan dBos
Allente en Blosse
Educatie in het voortgezet onderwijs
Ons aanbod vanuit het Programma Educatie aan het Voortgezet, Middelbaar, en Hoger Beroepsonderwijs bestaat uit twee poten: De Bibliotheek op school (dBos) en losse activiteiten en projecten.
Het Team 12+ van het programma Educatie bestaat op dit moment uit negen consulenten, die werkzaam zijn voor het Voortgezet Onderwijs (vo) en het Middelbaar Beroepsonderwijs (mbo). Naast de structurele samenwerking in de vorm van de Bibliotheek op School bieden wij modules aan die gericht zijn op Lezen, Digitale Geletterdheid en Burgerschap (Lessen Veilig Puberen en Je Brein de Baas). In onze vestigingen ontvangen wij klassen voor workshops over digitale geletterdheid en voor programma's ter bevordering van het leesplezier.
Daarnaast verzorgen we lessen en workshops in de klas op school. Die kunnen gaan over diverse onderwerpen, zoals het gebruik van sociale media en online gedrag, maar ook over poëzie of het maken van stop-motion filmpjes.
De Bibliotheek op school (dBos)
Onze leesconsulenten werken op scholen in voortgezet onderwijs (VO) en het middelbaar beroepsonderwijs (MBO). De Bibliotheek op school is een intensieve, meerjarige samenwerking tussen scholen, bibliotheken en gemeenten. Binnen dit concept werken we aan aantoonbare verbetering van onderwijsresultaten op het gebied van lees- en taalvaardigheid en informatie- en mediavaardigheden. We werken aan een prettige leesomgeving en een actuele collectie, we trainen de docenten op het gebied van leesplezier en leesmotivatie. De leerlingen nemen we door werkvormen, onze deskundigheid en enthousiasme mee op een ontdekkingsreis door boeken en verhalen!
Op het vmbo en het mbo richten we ons voornamelijk op het vergroten van het leesplezier bij de leerlingen. Onze consulenten stimuleren de leerlingen om het plezier in lezen te ontdekken. Uiteraard spelen de collectie en het selecteren van geschikte boeken daarbij een belangrijke rol. Daarnaast werken de leesconsulenten aan het bewustzijn onder de docenten binnen verschillende vakgebieden, van het belang van lezen.
Voor de Bibliotheek op school werken we samen met vijf scholen in de gemeente Alkmaar, drie scholen in de gemeente Dijk en Waard en één school in Castricum. Zowel voor het voortgezet onderwijs als het middelbaar beroepsonderwijs. Ook hebben we een leesconsulent op de IPABO die daar wordt ingezet ter bevordering van het leesplezier.
Dankzij NPO-gelden van de gemeente Alkmaar kon een pilot worden gestart van Je Brein de Baas in het voorgezet onderwijs in Alkmaar.
In vogelvlucht
De highlights uit het voortgezet onderwijs in 2023
Landelijke schrijfwedstrijd Er Was Eens
Een mooi voorbeeld in het kader van de Bibliotheek op school is de landelijke schrijfwedstrijd Er Was Eens. Er Was Eens is niet zomaar een wedstrijd, het is een verhalenwedstrijd. Dit lees- en schrijfbevorderende programma stimuleert jongeren in het vmbo en mbo om een boek te lezen en op een creatieve manier hun eigen verhaal te schrijven. Met begeleiding van de leesconsulent hebben de leerlingen van de derde klas dit jaar een verhaal geschreven waarmee Vonk Heerhugowaard de landelijke finale behaalde. De winnende pitch kun je hier bekijken.
Ik vond het heel leuk om mee te doen. Heel erg bedankt allemaal!
gemeente Dijk en Waard
3
vo scholen
gemeente Alkmaar
2
vo scholen en mbo scholen
gemeente Castricum
1
vo school
Modules Lezen en Digitale geletterdheid
Naast de Bibliotheek op school hebben we in ons aanbod modules die zich richten op Lezen en op Digitale geletterdheid. We ontvangen klassen in onze vestigingen voor workshops digitale geletterdheid en programma’s op het gebied van leesbevordering. Daarnaast geven we lessen en workshops in de klassen op school. Die lessen kunnen gaan over een vraag als: hoe kies je het boek dat het beste bij je past, over poëzie of over het maken van een Stop Motion filmpje. Leerlingen spelen tijdens deze modules ook ons populaire escapespel Revanche!.
Met NPO subsidie van de gemeente Alkmaar hebben we ons Revanche! programma flink kunnen uitbreiden en uit kunnen zetten op vo scholen.
Revanche!
32
klassen
689
leerlingen
Pilot gratis pasjes
Om studenten van het mbo en hbo zo laagdrempelig mogelijk gebruik te laten maken van de faciliteiten van de Bibliotheek Kennemerwaard, zijn we in september gestart met een pilot. Hierbij kregen alle eerste- en tweedejaars studenten van de PABO Inholland en van de opleidingen Pedagogisch Medewerker Kinderopvang en opleiding Assisterende Gezondheidszorg van het Horizon College gratis een studentenpas.
Bij dit gratis lidmaatschap van de bibliotheek kregen zij een welkomstpakketje met daarin het pasje, een flyer met het standaard aanbod van de bibliotheek en het nieuwe jongerenaanbod dat steeds zichtbaarder en uitgebreider wordt. De leesconsulenten nemen het gebruik van de bibliotheekpas ook mee in hun lesaanbod.
De eerste activiteit die verbonden was aan het gratis pasje, waren de bezoeken aan de bibliotheek. Elke opleiding kreeg een rondleiding door de bibliotheek in Alkmaar. Van de docenten en onze leesconsulenten krijgen we terug dat veel studenten de bibliotheek op die manier herontdekt hebben. Zij komen naar onze locaties om te studeren, of om materialen te lenen die ze nodig hebben voor hun opleiding. Daarnaast lezen er inmiddels ook meer studenten voor hun plezier. Wij monitoren dit project zodat we de behoeftes van de studenten beter in kaart kunnen brengen.
Studenten die gratis een pas ontvangen
PABO
Pedagogisch Werk Kinderopvang
Assisterende Gezondheidszorg
70
1e jaars studenten
70
2e jaars studenten
250
1e jaars studenten
150
2e jaars studenten
100
1e jaars studenten
80
2e jaars studenten
Burgerschap 12+
In de zomervakantie 2023 hebben wij de tijd genomen om alle lessen Je Brein de Baas te herschrijven. In samenwerking met de GGD en gemeente Dijk en Waard is de werkvorm beschermjassen onderdeel van de lessen geworden. Beschermjassen is intercultureel coachen door te werken met het ophalen van familieverhalen. Door meer met elkaar in gesprek te gaan in een veilige ruimte, bijvoorbeeld in de vorm van een kringgesprek met kaartjes, enzovoort, zijn de leerlingen en mentoren meer betrokken geraakt bij de lessen. Door de fusie met Bibliotheek Langedijk zijn de lessen Veilig Puberen en Je Brein de Baas nu ook op het Jan Arentsz gestart.