Programma Participatie & Zelfredzaamheid

Hoofdstuk 3

Binnen het programma Participatie & Zelfredzaamheid richten we ons op iedereen die hulp kan gebruiken om zelfredzamer te worden in de maatschappij.

Verbeteren basisvaardigheden

Via spreekuren en uiteenlopende activiteiten bieden we inwoners hulp bij basisvaardigheden als lezen, schrijven, spreken, rekenen en omgaan met geld, computer en internet. Ook leren we inwoners hoe ze de digitale overheid kunnen gebruiken, zodat ze goed mee kunnen komen in een samenleving die steeds digitaler wordt. Naast het bieden van praktische hulp, zorgen we er ook voor dat onze activiteiten een sociale insteek hebben. Op die manier dragen we tegelijkertijd bij aan het bestrijden van eenzaamheid.

We werken samen en gaan naar de mensen toe

Om onze activiteiten zo goed mogelijk aan te laten sluiten op onze doelgroep, gaan we naar de mensen toe. Op plekken waar veel mensen komen, zoals supermarkten of de HEMA, staan we met onze bakfiets of houden we een inloop voor vragen over de Digitale Overheid om ter plekke te horen welke wensen en behoeften er leven. Ook spelen we in op wat er speelt in de maatschappij, omdat hulpvragen van onze doelgroep vaak nauw verwant zijn aan actuele ontwikkelingen. Zoals bijvoorbeeld de toename van hulpvragen op digitaal gebied. Om ons aanbod aan te laten sluiten bij de doelgroep, ontwikkelen we projecten en activiteiten met samenwerkingspartners in het sociaal domein. Zo ontstaat een groot aanbod aan projecten en activiteiten met als doel inwoners die hulp kunnen gebruiken, zelfredzamer te maken.

In vogelvlucht De highlights uit het programma Particapatie & Zelfredzaamheid in 2023

Op pad met de bakfiets met het HAL-taalnetwerk

Bibliotheek Kennemerwaard is onderdeel van het HAL-taalnetwerk. Met verschillende samenwerkingspartners uit de regio’s Alkmaar en Dijk en Waard komen wij samen om te overleggen hoe we onze doelgroepen kunnen bereiken, hoe we makkelijk naar elkaar kunnen doorverwijzen en hoe we elkaar kunnen versterken. In 2023 gingen we zes keer gezamenlijk op pad met de bakfiets van de bibliotheek. Door op drukbezochte plekken te gaan staan zoals markten, supermarkten en kringloopwinkels, ontmoetten we wijkbewoners die we informeerden over onze activiteiten en diensten. Centraal stond het thema financiën. Het Hal-taalnetwerk is een samenwerking tussen Bibliotheek Kennemerwaard, MEE & de Wering, VONK, Stichting MET, Wonen Plus Welzijn, Humanitas, Schuldhulpmaatjes, Stichting Lezen & Schrijven, Zaffier en beleidsambtenaren van de gemeentes Dijk en Waard en Alkmaar. Alle deelnemende organisaties konden wijkbewoners iets uit hun eigen aanbod bieden binnen dat thema. Zoals bijvoorbeeld reken- en taalonderwijs van VONK, hulp bij schulden van Schulhulpmaatjes, hulp bij beheer eigen budget/budgettering van Humanitas plus natuurlijk onze Bieb- en Digispots. Juist die combinatie maakte het samen op pad gaan tot een groot succes.

Prinses Laurentien bezoekt het Leerplein van Zaffier

Op woensdag 13 september bracht prinses Laurentien een werkbezoek aan het Leerplein van sociaal werkbedrijf Zaffier in Alkmaar. Het Leerplein is een initiatief van het Taalhuis van Bibliotheek Kennemerwaard en Zaffier. Werknemers met onvoldoende beheersing van de basisvaardigheden, mogen bij het Leerplein onder werktijd hun taal-, reken- en/of digitale vaardigheden verbeteren. Het bezoek van de prinses viel in de Week van lezen en schrijven. Een week om extra aandacht te vragen voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland. De prinses sprak met verschillende werknemers van Zaffier over het Leerplein en wat dit voor hen betekent. ’Wat ik meeneem van vanochtend,’ vertelde Prinses Laurentien naar aanleiding van haar bezoek, ‘is dat jullie (bibliotheek en Zaffier) slimme beslissingen hebben genomen om mensen bij elkaar te brengen en in beweging te krijgen om te leren'. Met het Leerplein wordt ook bijgedragen aan verbinding.

Taalbingo’s

In 2023 zijn in de gemeente Bergen en de gemeente Castricum Taalbingo’s georganiseerd, een talige variant van het bekende Bingospel. Door te luisteren naar een verhaal en het aankruisen van woorden op de bingokaart, zijn deelnemers aan de Taalbingo op een speelse manier met taal bezig. Daarnaast richt de activiteit zich op het bestrijden van eenzaamheid door het gezellig samenzijn dat de Taalbingo met zich meebrengt. De Taalbingo’s waren een succes en laten zien hoe ontmoeting en taal in een activiteit prachtig samen kunnen komen.

Zingen en Digidingen

In de gemeente Bergen en de gemeente Castricum was ook in 2023 Zingen en Digidingen weer een goed bezochte wekelijkse activiteit. Tijdens Zingen en Digidingen worden onder leiding van een medewerker van de bibliotheek bekende Nederlandse liedjes gezongen. Halverwege is er een stop en dan zijn de digidingen aan de beurt. Er komen dan allerlei handige digitale dingen aan bod. Variërend van ‘hoe vraag je een nieuw rijbewijs aan?’ tot en met ‘hoe plan je een reis met de NS-app?’ of ‘hoe kan je veilig gebruikmaken van Internet?’ Na afloop is er de mogelijkheid om vragen te stellen. Tijdens deze bijeenkomsten is het zingen en gezellig samenzijn het belangrijkst voor de deelnemers. Maar dat ze op een ontspannen manier ook iets kunnen leren over het omgaan met digitale zaken, maakt de activiteit voor de deelnemers extra waardevol.

Gemeente Castricum

700 bezoekers

Gemeente Bergen

360 bezoekers

Deelneemster Zingen en DigiDingen:

Mijn kinderen zeggen “dat moet gewoon zo”, maar dat gaat mij te snel, Lonneke legt alles heel rustig uit, daarom vraag ik het liever hier.

Digisterker voor gedetineerden Penitentiaire Inrichting Heerhugowaard

Door een mooie samenwerking tussen de Penitentiaire Inrichting (PI) in Heerhugowaard en Bibliotheek Kennemerwaard, krijgen gedetineerden sinds de zomer van het verslagjaar hulp bij hun vragen over de digitale overheid. Een speciaal hiervoor getrainde medewerker van de bibliotheek komt wekelijks naar de Penitentiaire Inrichting om gedetineerden te helpen. Er wordt hierbij gewerkt met het speciaal voor dit doel ontwikkelde programma Digisterker voor gedetineerden. De eerste evaluatie in het najaar was voor zowel de bibliotheek en de Penitentiaire Inrichting als voor de deelnemers heel positief.

Deelnemer:

Ik ben blij dat ik door de hulp bij de Digisterkercursus mijn zaken nu zelf kan regelen.

Jongeren maken modulair spel vanuit Kunstleerplein

Het Kunstleerplein is een project van Bibliotheek Kennemerwaard en Artiance voor jongeren die niet of tijdelijk niet deelnemen aan de werkende maatschappij. In 2023 hebben zij het spel Multiverse ontwikkeld. De jongeren volgen een scholingstraject aan de Kunstschool van Artiance en werken door het samen ontwikkelen van dit spel zowel aan hun 21e-eeuwse vaardigheden als aan hun taalvaardigheden. Ze ontwerpen bijvoorbeeld de poppetjes van het spel met behulp van de 3D-printer en communiceren intensief over het ontwerp en de spelregels. Voor zowel de bibliotheek als Artiance is het maken van zo’n spel een groot succes. Voor de bieb is het een succes omdat de jongeren op deze manier niet alleen digitale vaardigheden opdoen, maar daarnaast ook heel veel taalvaardigheden. Dat laatste doordat ze beschrijving maken van de karakters in het spel en van de spelregels, waarbij de onderlinge communicatie tussen de jongeren heel belangrijk is. Voor Artiance is dit een zinvolle dagbesteding die uitstekend aansluit bij de aangeboden trajecten.

Taallessen voor Oekraïners

Het leren van onze taal is voor veel vluchtelingen die hier terechtkomen uit andere landen een enorme uitdaging. Na inburgering kunnen ze in principe bij VONK terecht voor een taalcursus, maar dat duurt vaak nog een tijdje, vanwege de wachtlijst. Om dat gat op te vullen, nodigt de bibliotheek mensen van de wachtlijst van VONK uit om in de tussentijd deel te nemen aan de Oefengroepen in de vestiging Alkmaar De Mare of Heerhugowaard. Sinds 2022 verwelkomen we bij deze oefengroepen veel mensen uit Oekraïne.

Naast de Oefengroepen helpt de bibliotheek deze mensen ook op weg met een wekelijkse taalactiviteit op de opvanglocatie zelf. Door naar de plek te gaan waar de Oekraïners wonen, hopen we de drempel te verlagen voor het meedoen met taalactiviteiten of voor het stellen van vragen over digitale zaken.

Taalactiviteiten Alkmaar

188 bezoekers

Taalactiviteiten Dijk en Waard

620 bezoekers

Het aantal van Dijk en Waard is hoger omdat het een avondactiviteit is en veel Oekraïners overdag werken.

Oefengroep Alkmaar

434

bezoekers

Oefengroep Dijk en Waard

1024

bezoekers

Vragen over…? spreekuren

Voor inwoners die problemen hebben met de basisvaardigheden, waardoor zij moeite hebben om mee te doen in de maatschappij, zijn er de speciale ‘Vragen over..? spreekuren’. Op deze spreekuren kun je terecht met alle vragen rondom taal, rekenen, digitale vaardigheden en het Informatiepunt Digitale overheid.

Wij proberen door onze manier van helpen de zelfredzaamheid te bevorderen. Mensen die daar behoefte aan hebben, bieden we de mogelijkheid om direct een cursus te volgen via Oefenen.nl, onder onze begeleiding. De spreekuren zijn in onze bibliotheken maar ook daarbuiten in diverse wijkcentra. Waar mogelijk, doen we de spreekuren samen met onze samenwerkingspartners. Zoals bijvoorbeeld het Formulierenpunt van MET Welzijn in de gemeente Dijk en Waard, een medewerker van MEE & de Wering in Alkmaar en het Sociaal Team in Bergen. Inmiddels hebben de meeste frontofficemedewerkers van de bibliotheek een training gevolgd om vragen over deze onderwerpen te kunnen beantwoorden. Dat betekent dat inwoners die buiten de spreekuren om met vragen komen, ook op de juiste manier geholpen en eventueel doorverwezen kunnen worden. Om ook jongeren op dit gebied goed te kunnen helpen, hebben we in 2023 een start gemaakt met spreekuren op het gebied van de Digitale overheid, speciaal gericht op deze doelgroep. Na een zekere aanlooptijd waarin de spreekuren wat meer bekendheid moesten krijgen, is ook dit onderdeel goed gaan lopen.

Gemeente Alkmaar

923

bezoekers

Gemeente Bergen

297

bezoekers

Gemeente Castricum

334

bezoekers

Gemeente Dijk en Waard

857

bezoekers

Bezoeker Vragen over...? spreekuur:
Ik kom vlak voor mijn vakantie nog een keertje terug voor advies over het gebruik van het mobiele data in het buitenland, want je hebt me zo goed geholpen.

DigiVitaler en Digisterker

Er komen steeds meer digitale mogelijkheden om je eigen gezondheid te monitoren en om de nodige zorg te regelen. Huisartsen en ziekenhuizen moedigen patiënten aan gebruik te maken van patiëntenportalen. En zorgverleners gebruiken het videoconsult als digitaal alternatief voor de fysieke afspraak. Toch is er nog steeds een grote groep mensen die moeite hebben om deze ontwikkelingen bij te benen. Zij missen de benodigde digitale vaardigheden die hiervoor nodig zijn, terwijl dit soms ook juist de mensen zijn die relatief vaker zorg nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan ouderen en in het algemeen mensen met een kwetsbare gezondheid. De cursus DigiVitaler van de bibliotheek leert mensen om hier op een veilige manier mee om te gaan. Samen met huisartsenorganisaties HONK, HKN en het Noord West Ziekenhuis is een flyer ontwikkeld om mensen attent te maken op deze cursus. Ook hebben wij in 2023 op een informatiemarkt in de hal van het NWZ gestaan om mensen meer te vertellen over de cursussen van de bibliotheek.

Naast DigiVitaler, vormen de cursussen Digisterker inmiddels een vaste waarde in het programma. In deze cursus leren mensen in kleine groepjes veilig omgaan met DigiD en oefenen zij met inloggen op overheidswebsites en de websites van de gemeente. Door het volgen van deze cursus krijgen zij meer vertrouwen waardoor ze meer durven op digitaal gebied.

Bezoekers DigiVitaler en Digisterker

Gemeente Alkmaar

46

bezoekers

Gemeente Bergen

13

bezoekers

Gemeente Dijk en Waard

59

bezoekers

Gemeente Castricum

9

bezoekers

Deelneemster cursus DigiVitaler:
Nu kan ik inloggen bij het ziekenhuis en bij mijn huisarts met mijn eigen DigiD, dat heb ik allemaal stap voor stap geleerd. Daar heb ik echt veel aan.
Volgende pagina