Hoofdstuk 3

PROGRAMMA ONTWIKKELING & ONTPLOOIING

Met het programma Ontwikkeling en Ontplooiing richten we ons op alle inwoners in ons werkgebied tussen de 0 en 100+ jaar. Dus jeugd, jongeren en volwassenen. We maken ontplooiing mogelijk op een plezierige en informele manier. Van persoonlijke ontwikkeling, taalontwikkeling en leesbevordering tot en met kennisdeling, verdieping van kennis en inspiratie. Daarbij zoeken we verbinding met de lokale gemeenschap, met onze samenwerkingspartners en met de andere programma’s van Bibliotheek Kennemerwaard en Artiance. De coronamaatregelen zorgden ervoor dat we ook in 2021 andere manieren van dienstverlening bedachten. Zo belden we ouderen om eenzaamheid te verminderen en werd er online voorgelezen. Verder werden verschillende bestaande activiteiten, zoals bijvoorbeeld leeskringen, het Dichterssymposium en de Boekenweekactiviteiten online of via streaming aangeboden.

In vogelvlucht De highlights uit het programma Ontwikkeling & Ontplooiing in 2021

Wandelen met Maartje Wortel en Tim Knol

November is altijd de maand van Nederland Leest. Dan krijgt heel Nederland een gratis boekje aangeboden. Dit jaar was het thema wandelen. Vanwege de vele maatregelen rondom Covid-19 zijn steeds meer mensen van wandelen gaan houden. Zo ook Maartje Wortel (schrijfster van diverse boeken en bundels) en Tim Knol (singer-songwriter uit Hoorn). Maartje Wortel schreef het boek De groef, waarin ze vertelt over wandelingen die ze maakte met een goede vriendin. Tim Knol startte zijn eigen wandelclub met de naam De Wandelclub, voor wandelingen met muziek. Samen met de Westfriese bibliotheken, de KopGroep bibliotheken en Poppodium Victorie nodigden we dit duo uit om een optreden te verzorgen Alkmaar, bij Poppodium Victorie. Het bleek dat we een gouden duo in huis hadden gehaald. Maartje en Tim kenden elkaar en hadden een goede dynamiek. Collega Lisa van de Westfriese bibliotheken leidde het interview en er ontstond een interessante avond vol interactie, waarbij op een knappe manier live muziek, humor, gezelligheid en literatuur werden samengebracht.

48

bezoekers

Kinderboekenweek

Worden wat je wil! Dat was het motto van de Kinderboekenweek in 2021. Een feestweek lang was er weer van alles te doen in de bibliotheekvestigingen. Kinderen speelden het beroepenspel, waarbij ze kennis maakten met allerlei beroepen, of op een speelse manier ontdekten welk beroep het beste bij ze zou passen. En honderden kinderen gingen op speurtocht in de bibliotheken. Is het bijvoorbeeld waar dat je als astronaut soms als een baby in een luier moet plassen? Ze vonden het antwoord in de bieb! Ook waren er Meet & Greets waarbij kinderen konden kennismaken met verschillende zzp’ers in Alkmaar Centrum. Zo ontdekten ze welke vaardigheden je eigenlijk nodig hebt voor verschillende beroepen. Er was een speciale CoderDojo editie, de Dojo for girls! En in de workshop Wild met wol gingen kinderen samen met ouderen aan de slag om iets moois te maken en intussen te praten over beroepen. Als klap op de vuurpijl konden kinderen zelfs solliciteren bij de bibliotheek en een dagje mee werken als speciale collega! Het was een week vol spelen en leren, ontmoetingen en verrijking rondom het thema Worden wat je wil.

Cijfers deelnemers

Wild met wol

Alkmaar Centrum 7

Heerhugowaard 19

Speurtocht

Alkmaar De Mare 73

Limmen 60

Akersloot 37

Heerhugowaard 134

Alkmaar Centrum 100

Castricum 75

Doe boekjes

Limmen 25

Akersloot 25

Castricum 120

Schoorl 15

Oudorp 30

Alkmaar De Mare 83

Heerhugowaard 90

Alkmaar Centrum 140

Meet & Greet

Alkmaar Centrum 17

Mena: Superleuk zeg! Als je als kindje al die beroepen ziet (liefst ook stoere vrouwenberoepen) dan lijkt alles mogelijk!

Online lezing Roxane van Iperen

11 mei 2021 was een bijzondere avond waarop we kennis maakten met schrijfster Roxane van Iperen, van het ontroerende boek 't Hooge Nest. Een verhaal over twee Joodse zussen die zeer actief waren in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit was niet alleen bijzonder omdat ze Joods, maar ook omdat ze vrouw waren, én moeders van jonge kinderen. Roxane van Iperen woont in het huis waar de twee zussen een groot deel van de Tweede wereldoorlog hebben doorgebracht, samen met een flink aantal onderduikers.

Tijdens de lezing liet ze beelden van de prachtige tuin zien, waardoor we een inkijkje kregen in de wereld waarin de hoofdrolspeelsters destijds hebben geleefd. Na de lezing door Roxane en een interessant interview met haar door Dorien Haan, kwamen de bezoekers aan het woord. Van een oude man die de karakters uit het boek kent vanuit zijn jeugd, tot een jonge dame van 18 die onderzoek heeft gedaan naar haar eigen voorouders die ook actief waren in het verzet.

Er werden veel mooie en inspirerende verhalen en vragen gesteld en gedeeld. Naderhand ontvingen we enthousiaste berichten van mensen die aangaven het boek zeker te gaan lezen.

73

bezoekers

Cultuur Café Castricum

Het Cultuur Café is een prachtige pilot in cultuurcentrum Nieuw Geesterhage in Castricum. Doel is mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met culturele activiteiten, terwijl het tegelijkertijd een gelegenheid tot ontmoeting is voor de buurt. Het Cultuur Café is mogelijk gemaakt met cultuursubsidie en is een samenwerking tussen Toonbeeld, Stichting Welzijn, Nieuw Geesterhage en Bibliotheek Kennemerwaard. Elke partner organiseerde activiteiten binnen het programma. De bibliotheek verzorgde een bijeenkomst over poesiealbums en een eenmalige leesclub.

Aan tafel met ...poesiealbums De middag over poesiealbums in het Cultuur Café belichtte een stukje geschiedenis aan de hand van de poesiealbums van vier generaties. Er waren elf gasten van wie sommigen hun eigen album mee hadden gebracht. De bijeenkomst leverde prachtige en vaak ontroerende gesprekken op, mede omdat er een heel gemêleerde groep aan tafel zat. Deelnemers uit verschillende culturen en een leuke mix van jong en oud. Herinneringen levend houden kan op veel manieren maar is binnen alle culturen en leeftijden belangrijk.

Eenmalige Leesclub De Wandelaar Ook de eenmalige leesclub was een zeer geanimeerde bijeenkomst met in totaal tien deelnemers die allemaal het boek De Wandelaar van Adriaan van Dis gelezen hadden. Ondanks het feit dat de meeste aanwezigen elkaar niet kenden kwam er een leuke discussie over het boek en de auteur op gang. Veel van de deelnemers willen nog wel een keer met elkaar om tafel om te praten over een boek.

"Echt ik heb genoten! Wat leuk om zo met een boek aan de slag te gaan. Heb veel geleerd vanmiddag."

Human Library online

In de Human Library lees je geen boeken maar mensen. Mensen die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Ook online blijkt dit een prachtig evenement dat mensen bij elkaar brengt, vooroordelen ontkracht en nieuwe verbintenissen creëert. In de editie van 2021 werden twintig gesprekken gevoerd met tien verschillende ‘boeken’, met titels die varieerden van Alleenstaande moeder, Clown en Borderline tot en met Feministe. De bezoekers waren erg enthousiast en gaven allemaal aan dat zij vrienden, familie en kennissen ten zeerste zouden aanraden ook eens mee te doen.

"Een mooi en eerlijk gesprek over strijden voor gelijkheid, over lef en over drijfveren."

"Goed en boeiend gesprek gehad met mijn boek! Zeer tevreden."

20

deelnemers

Nationale Voorleesdagen

Dit jaar waren de voorleesdagen in januari net even anders dan normaal. In de bibliotheek konden ouders een ‘Nationale Voorleestas’ aanvragen met daarin vier prentenboeken, een voorleesgids, een kleurplaat van het prentenboek Coco kan het!, een Coco-knutselplaat en een vingerpopje van Coco. Coco kan het! was het prentenboek van het jaar 2021. Er zijn deze dagen veel voorleestassen uitgeleend die zeer positief werden ontvangen door zowel ouders als kinderen. Naast de voorleestas ging ook het voorlezen gewoon door, maar dan online. Enthousiaste collega’s lazen het verhaal van Coco voor en de kinderen hingen aan hun lippen. Ook op verschillende kinderopvanglocaties is aandacht besteed aan de Voorleesdagen. Lees er meer over in het hoofdstuk Educatie in de Kinderopvang.

Online voorlezen deelnemers

144

Uitgeleende voorleestassen

99

Tamara: Voorleestas direct besteld!! Leuk hoor. Kim: Heel leuk initiatief

Alkmaar Ontmoet

In september startte in Alkmaar de campagne ‘Alkmaar Ontmoet’. Een samenwerking tussen Gemeente Alkmaar, Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord en Bibliotheek Kennemerwaard. Met als uitgangspunt dat inwoners zichzelf de vraag stellen wat zij bij zouden kunnen dragen aan het creëren van een meer inclusieve samenleving. Dat gebeurde tijdens ontmoetingen en open gesprekken waarbij gebruik werd gemaakt van de Jump Movement methode. Een speciale deel-methode waarmee tijdens de bijeenkomsten een veilige setting werd gecreëerd voor de deelnemers met verschillende achtergronden. In verschillende vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard en wijkcentra zijn bijeenkomsten georganiseerd. Als eerste stap naar meer bewustzijn omtrent het onderwerp. De volgende stap is om meer de verdieping in te gaan tijdens de gesprekken.

Aantal deelnemers

90

CoderDojo Kennemerwaard

CoderDojo is een plek waar jonge mensen kunnen leren programmeren. Een activiteit die mede gerund wordt door vrijwilligers. In 2021 hebben we zowel online als live CoderDojo’s aangeboden. We moesten door de wisselende maatregelen een aantal keer schakelen in de manier waarop we onze dojo’s konden organiseren..

In de eerste helft van 2021 konden kinderen deelnemen aan online dojo’s. En speciaal voor de muziekleerlingen van Artiance organiseerden we twee speciale muziekdojo’s met Sonic Pi en Scratch.

In de tweede helft van het jaar startten onze live dojo’s weer op: Lego Mindstorms, JuniorIOT, dojo4girls en de reguliere dojo’s in Egmond, Heerhugowaard, Limmen, Alkmaar Centrum, Alkmaar De Mare en Castricum. Maar helaas moesten we eind november de beslissing nemen om de live dojo’s weer te annuleren. We zijn erg trots op de flexibiliteit van zowel de vrijwilligers als de deelnemers die het afgelopen jaar bij de dojo’s betrokken waren.

Aantal dojo's

28

Aantal deelnemers CoderDojo

194

PrutsHubDagen

In 2021 organiseerden we voor het eerst de PrutsHubDagen onder het motto ‘De PrutsHub komt naar je toe’. In de PrutsHub kun je komen ‘prutsen' met een 3D-printer, verschillende robotjes, iPads en andere materialen. Maar omdat er alleen een PrutsHub is in Heerhugowaard, besloten we het afgelopen jaar de mogelijkheden die de PrutsHub biedt ook naar andere vestigingen te brengen.

Gedurende schoolvakanties organiseerden we diverse workshops in de vestigingen in Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Alkmaar De Mare en Alkmaar Centrum. Kinderen maakten tijdens deze workshops op een informele manier kennis met digitale materialen. Tijdens workshops met titels als ‘Monsterworkshop’, ‘3D Ontwerpen’, ‘Build Your Own Robot’, ‘Programmeer je ouders’ en ‘Prutsen met robots’, werkten de kinderen in hun eigen bibliotheek aan hun lees- en digitale vaardigheden.

Aantal PrutsHubDagen

15

Aantal deelnemers

81