Kort nieuws
Hoofdstuk 1
Kort nieuws over algemene ontwikkelingen binnen Bibliotheek Kennemerwaard in 2023.
Certificering Taalhuis
Taalhuis Kennemerwaard ontving op 1 februari van het verslagjaar opnieuw een officieel kwaliteitscertificaat van de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT). Hiermee voldoet het Taalhuis aan belangrijke kwaliteitsnormen. Taalhuis Kennemerwaard scoorde op alle onderwerpen positief en kwam daarmee ver boven het landelijke gemiddelde uit.
Een belangrijk onderdeel van deze toetsing is het maatschappelijke effect en de toekomstbestendigheid. Met het certificaat heeft Taalhuis Kennemerwaard de bevestiging gekregen dat de functies, organisatie en diensten op een juiste manier uitgevoerd worden en dat aan alle kwaliteitsnormen wordt voldaan. Het certificaat is vier jaar geldig.
Alles in het Taalhuis is er op gericht mensen verder te helpen in hun ontwikkeling, zodat zij een positieve rol in de samenleving kunnen vervullen en zich daar prettig bij voelen.
Trots op onze collega’s
Astrid Goedknegt genomineerd voor Jeugdspecialist van het jaar 2023
Tijdens de Kinderboekenweek in oktober werden de drie grootste leesbevorderaars van het land verrast met een nominatie voor de prijs NBD Biblion Jeugdspecialist van het jaar 2023. Eén daarvan was onze collega Astrid Goedknegt. Uiteindelijk werd Astrid niet de Jeugdspecialist van het jaar, maar dat maakt haar collega’s niet minder trots.
Als je Astrid ziet, word je vanzelf blij en enthousiast.
1e Exemplaar boek José Kruijer voor (oud)collega’s
Op 14 april reikte schrijfster José Kruijer het eerste exemplaar van haar boek 'Sluw' uit aan (oud)bibliotheekmedewerkers Ria Binnendijk en Jacqueline van der Gragt. José gaf aan dat Jacqueline en Ria aan de start hebben gestaan van haar schrijverscarrière. José: ‘We hebben veel gepraat over boeken en dat heeft mij veel gebracht. De medewerkers van de bibliotheek verleenden veel service om mijn schrijfproces te ondersteunen’. Een prachtig compliment voor deze (oud)collega’s.
Emma Eigenraam reikt Zilveren Griffel uit
Emma Eigenraam, onze consulent van de Bibliotheek op School, die deel uitmaakt van de jury, reikte dit jaar de Zilveren Griffel uit aan Marit Tornqvist voor haar prentenboek 'Schildpad en ik'.


Erna Winters luidt kaasmarktbel
Het luiden van de bel als opening van de wekelijkse kaasmarkt in Alkmaar, mag je maar één keer in je leven doen. Het is een eer waarvoor je officieel gevraagd moet worden.
Heel bijzonder was het dus dat die eer op 28 juli te beurt viel aan de directeur van Bibliotheek Kennemerwaard en het ABC Huis, samen met een aantal collega’s van het ABC Huis. De uitnodiging kwam van wethouder Jasper Nieuwenhuizen die daarmee zijn waardering kenbaar maakte voor het werk van het ABC Huis, Artiance en Bibliotheek Kennemerwaard.
Fusie met Bibliotheek Langedijk
Sinds 1 januari 2023 zijn Bibliotheek Langedijk en Bibliotheek Kennemerwaard gefuseerd. Onder de naam Bibliotheek Kennemerwaard wordt sinds die datum al het bibliotheekwerk in de gemeente Dijk en Waard verzorgd. De gemeente heeft ruimhartig extra financiering toegezegd. Die is nodig om ook het bibliotheekwerk in Langedijk uit te kunnen breiden met dienstverlening waar inwoners en instellingen van Heerhugowaard al eerder gebruik van konden maken.
Door de fusie kunnen leden van de voormalige Bibliotheek Langedijk nu gebruikmaken van een veel grotere collectie. Alle inwoners van Dijk en Waard hebben nu toegang tot dezelfde dienstverlening. Dit betekent onder meer uitbreiding van de activiteiten die helpen de digitale vaardigheden te versterken. Waardoor steeds meer mensen zelfstandig hun weg in de digitale wereld leren vinden.
Ook bereiken we sinds de fusie meer mensen met een taalachterstand. En verder is er nu ook in heel Dijk en Waard de ondersteuning van het onderwijs en de kinderopvang. Met leesconsulenten op de basisscholen (de Bibliotheek op school) en BoekStart consulenten in de kinderopvang. Een belangrijke bijdrage aan de taalontwikkeling en leesvaardigheid van de kinderen.
Castricum
In 2023 is er veel aandacht besteed aan contacten met de gemeente Castricum. In die gemeente is de indexering van de subsidie al een aantal jaren te laag en dat heeft een negatieve invloed op de bedrijfsuitvoering van de bibliotheek. We hebben een presentatie gehouden voor de gemeenteraad en samen met Stichting Welzijn Castricum en Toonbeeld maakten we gebruik van de mogelijkheid om in te spreken tijdens een raadsvergadering. Zo hebben we geprobeerd de problematiek van te lage indexering en de gevolgen hiervan op de dienstverlening inzichtelijk te maken.
We verwachten dat de gemeenteraad in 2024 zal besluiten de bibliotheek eenmalig een budget toe te kennen om het tekort over dat jaar te dekken.
Internationale samenwerking
Ook in 2023 waren er verschillende leerzame uitstapjes naar het buitenland.
NextLibrary
Zo was Bibliotheek Kennemerwaard uitgenodigd om tijdens NextLibrary in mei, in Aarhus Denemarken, een Ignite Talk te houden. NextLibrary is een tweejaarlijkse internationale ontmoeting van bibliotheekprofessionals en beslissers van over de hele wereld die zich buigen over het verleggen over taak en functie van de openbare bibliotheek van de toekomst. Onze Ignite Talk ging over het project JobFlow dat gericht is op jongeren zonder startkwalificatie. Zo deelden wij onze kennis met binnen- en buitenlandse collega’s van wie wij op onze beurt ook weer veel konden leren.
Jeugdorkest
Het jeugdorkest van Artiance ging in februari op uitwisseling naar Bath met een voorstelling rondom Truus Wijsmuller. Dit in het kader van 450 jaar Nederland (en Alkmaar Ontzet) en het thema vrijheid. Naast de programmamanager van Artiance en de vaste begeleiders van het orkest mocht ook de directeur deelnemen aan dit uitwisselingsprogramma.
Lighthouse Libraries
Ten slotte bezocht een aantal collega’s kennissessies rondom digitaal burgerschap, digitale innovatie, digitale duurzaamheid en misinformatie in Gent en in Lissabon. Speciaal georganiseerd voor de Lighthouse Libraries, waar Bibliotheek Kennemerwaard deel van uitmaakt. Lighthouse Libraries is onderdeel van Public Libraries 2040. Een groep van innovatieve bibliotheken die samenwerken in Europees gefinancierde projecten en hun kennis delen. De collega’s zetten de kennis die zij opdeden tijdens de kennissessies in voor lokale projecten.
