Programma Participatie & Zelfredzaamheid
Hoofdstuk 3
Het programma Participatie & Zelfredzaamheid is er voor inwoners die tijdelijk of voor langere tijd ondersteuning kunnen gebruiken bij het versterken van vaardigheden. Dat kan gaan om de basisvaardigheden taal, digitaal en rekenen maar ook om vaardigheden die nodig zijn om mee te doen in de maatschappij.
Deze inwoners bieden we ondersteuning door samen met samenwerkingspartners binnen het sociaal domein projecten te ontwikkelen die passen bij de behoeften en aansluiten bij de manier waarop inwoners leren.
Hierbij erkennen we dat er vooroordelen bestaan. Die zijn er in iedere maatschappij, dus ook in de onze. Door die vooroordelen bespreekbaar te maken tijdens onze activiteiten, hopen we eraan bij te dragen dat iedereen op een passende manier mee kan doen in onze maatschappij.
In vogelvlucht De highlights uit het programma Particapatie & Zelfredzaamheid in 2022
Samenwerking voor bestrijden laaggeletterdheid
De Tel mee met Taal werkgeverssubsidie is er om bedrijven te helpen laaggeletterdheid bij hun medewerkers te bestrijden. Wij vinden het belangrijk om werkgevers bewust te maken van laaggeletterdheid en de impact die dat heeft op het uitvoeren van werkzaamheden. Naast het uitvoeren van projecten op dit gebied, ondersteunt Bibliotheek Kennemerwaard bedrijven ook bij het aanvragen van de werkgeverssubsidie voor die projecten. Dat resulteerde al bij twee bedrijven tot een project ‘Taal op de Werkvloer’. In 2021 en 2022 bij Zaffier (voorheen WNK) en sinds september 2022 loopt er een project bij Espeq.
Espeq is een klein regionaal bedrijf in Heerhugowaard dat werknemers opleidt voor de bouwsector. En Zaffier is een bedrijf voor mensen die door een arbeidsbeperking minder makkelijk kunnen deelnemen aan het arbeidsproces. Het project vond plaats bij de PostNl werklocatie van Zaffier in Opmeer. Hier werken inwoners uit Alkmaar, Castricum, Bergen en Dijk en Waard. Dagelijks vertrekken zij van de hoofdvestiging van Zaffier in Alkmaar met bussen naar PostNL.
Op verzoek van Zaffier mag Bibliotheek Kennemerwaard het project Taal op de Werkvloer bij de PostNl locatie in Opmeer in 2023 opnieuw uitvoeren, op kosten van de werkgever.
Proeftuin ABC huis in De Mare
Nu Artiance en Bibliotheek Kennemerwaard officieel samenwerken in het ABC huis, was het tijd om te onderzoeken waar de kracht van dit samengaan precies zit in de praktijk. Wat is de meerwaarde voor onze inwoners? Artiance kreeg al langere tijd geluiden van senioren in de Mare die behoefte hebben aan activiteiten in de eigen wijk. Wat is dan een betere plek om een proeftuin te starten dan de vestiging van Bibliotheek Kennemerwaard in De Mare.
In het najaar is een start gemaakt met BiebKoffie in het kader van de Warme Kamers. Een initiatief vanuit het Leger des Heils waar landelijk de bibliotheken zich bij hebben aangesloten. Elke werkdag tussen 11.00 en 12.00 uur zijn mensen welkom voor een kop koffie, ontmoetingen en gesprekken met medebewoners uit de wijk en met collega’s van het ABC Huis. Vanaf de eerste dag liep dat goed. Dagelijks komen in verschillende samenstelling gemiddeld acht tot tien wijkbewoners langs voor een kopje koffie.
En vanuit die koffieochtenden zijn al verschillende initiatieven ontstaan. Zo is er nu op de dinsdagmiddag een kunstinloop, op woensdagavond is er een chill avond voor jongeren waar zij met kunst bezig zijn en een aantal keren in de week komen minderjarige statushouders bij elkaar om elkaar, onze maatschappij en de taal te leren kennen.
JobFlow
De afgelopen jaren hebben we veel gedaan aan het versterken van de (digi) taal- en rekenbasisvaardigheden van jongeren en jong volwassen zonder startkwalificatie. Dit doen we samen met partners binnen het sociaal domein. Doel is de kans voor deze jongeren te vergroten op succesvolle participatie op de arbeidsmarkt. Er is inmiddels een doorontwikkeling van deze projecten onder de noemer JobFlow. Een project waarbij het versterken van de basisvaardigheden centraal staat en waarvoor we subsidie kregen van de Koninklijke Bibliotheek.
Binnen dit project zijn we onder meer een samenwerking aangegaan met verschillende partners die werken vanuit de Stadsfabriek in Alkmaar. De partners richten zich allemaal op jongvolwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vanaf het voorjaar van 2023 is er ook een fysieke bibliotheekruimte binnen de Stadsfabriek. Hier kunnen deelnemers zich binnen de trajecten die zij volgen verder ontwikkelen in onder meer budgetteren en digitale vaardigheden. Daarnaast kunnen zij via Ozone specifieke vaardigheden leren die passen bij het arbeidsproces. Ozone is een programma van Metaelectro waar Bibliotheek Kennemerwaard een samenwerking mee is aangegaan.
Informatiepunt Digitale Overheid (IDO)
De inloopsprekuren voor vragen over de Digitale Overheid zijn in 2022 gecombineerd met de spreekuren van het Taalhuis en individuele hulp bij basisvaardigheden. Tijdens deze spreekuren kregen bezoekers hulp bij het aanvragen van bijvoorbeeld een gezondheidsverklaring voor het CBR, ze leerden hoe ze zelf DigiD kunnen aanvragen en konden, desgewenst, ter plekke gaan oefenen met de computer. De spreekuren worden gehouden in acht vestigingen van de bibliotheek, maar ook in diverse wijkcentra, de Hema en bij Jumbo Monique.
Gemeente Alkmaar
411 bezoekers
Gemeente Bergen
202 bezoekers
Gemeente Castricum
203 bezoekers
Gemeente Dijk en Waard (Heerhugowaard)
169 bezoekers
Taalcafé Heerhugowaard bestaat 10 jaar
In de bibliotheek in Heerhugowaard is op vrijdag 23 september het tienjarig bestaan gevierd van het Taalcafé. Wethouder John Does benadrukte in zijn speech het belang van het Taalcafé. Als we anderstaligen gelijke kansen willen bieden, is het Taalcafé een belangrijke plek om Nederlands te leren. In het Taalcafé leren anderstaligen de Nederlandse taal op een informele manier. Door met elkaar te praten, taalspelletjes te doen, te lezen en te schrijven. Het Taalcafé wordt samen met vrijwilligers georganiseerd. Er komen vluchtelingen, asielzoekers maar ook anderstaligen die zich in Nederland vestigen.